Káva-pro a proti

20.02.2024

Zatímco střídmá konzumace kávy může být prospěšná, její nadužívání je pro naše tělo škodlivé.

POZITIVNÍ ÚČINKY 

má káva zejména při konzumaci těžkých, tučných jídel. Káva totiž podporuje peristaltiku a vylučování trávicích šťáv. Pomůže tak rychlejšímu trávení a předchází vzniku zácpy, která po takovém jídle hrozí.

Tedy po vydatném obědě je šálek kávy prospěšný. 

Dále při občasné konzumaci zvyšuje krevní tlak a pomáhá tak při bolesti hlavy způsobené nízkým tlakem. Také díky stimulaci adrenalinu rozšiřuje dýchací cesty. Při každodenní konzumaci však tento účinek mizí díky vzniku tolerance na kofein.

NEGATIVA

Ovšem mimo to jsou její účinky všeobecně neprospěšné. Při každodenní konzumanci vzniká na kofein tolerance a tak hlavní důvod jejího užívání - osvěžení a zvýšení koncentrace, tak nenastává.

Zůstává dráždění trávicího traktu, zhoršení vstřebávání zejména vápníku, hořčíku, zinku a železa, zvýšené vylučování sodíku močí nebo proarytmogenní efekt - tedy u osob s onemocněním srdce hrozí při nadužívání kávy ventrikulární tachykardie a fibrilace. Zejména klasický "turek" je pro tělo nejškodlivější, protože má díky dlouhé maceraci nejvyšší koncentraci kofeinu. 


CO TEDY MÍSTO NÍ?

Máte-li rádi hořkou chuť, oceníte čekankovou kávu - Cikorku, která navíc čistí krev a působí pozitivně na játra.

Káro je pak méně hořká směs praženého ječmene, žita a čekanky. 

Povzbudivých účinků dosáhnete pitím zeleného čaje,ten však není vhodný u osob s nízkým tlakem. Nebo tymiánu. Jeho účinky sice nastupují pozvolna, přetrvávají však mnoho hodin.