
Jarní očista
Jarní únava dopadá snad na každého z nás. Příroda se probouzí po zimním spánku a tak i naše těla, ač se to nezdá, v zimě prochází výrazným útlumem. Na jaře se tělo snaží zbavit všech jedovatostí, co se v něm přes rok usadily a to výrazně zatěžuje hlavně játra a žlučník.
Proto je nejvhodnější v tomto období podstoupit očistnou kůru.

Nedílnou součástí je vystříhání se potravin, které zatěžují játra a ledviny, aby mělo tělo prostor na vlastní detoxikaci. Dále je vhodné pít čaje, které podpoří látkovou výměnu v játrech, tvorbu žluči i moči a tím napomáhají tělu se zbavit škodlivin.
Skvělé bude, když vydržíte celý měsíc. Ale i 2, 3 týdny vám prospějí a kůru můžete zopakovat například v létě. :)
CO TĚLU PROSPÍVÁ
Snídaně by měla být vydatná a je dobré si připravit např. teplou obilnou kaši, celozrnný chléb, nebo třeba polévku.
1. Jíst hojně zeleniny (zvláště zelené), v jarních měsících především dušené, nebo kvašené. Dále jsou výborné klíčky, mladé výhonky řeřichy, rukoly, pampelišky, bršlice, čerstvé bylinky jako pažitka, petrželka...
2. Ovoce je dobré sušené, kompotované, marmelády nebo například čerstvá jablka.
3. Při vaření brambor přidávejte hodně kmínu a majoránky aby se eliminovaly škodlivé glykoalkaloidy.
4. Tělu velmi prospívají kvašené potraviny, ať jde o pickels, kimchi, kysané zelí, kyška…
5. Bílou mouku je dobré nahradit celozrnnou, špaldovou, nebo žitnou, která obsahuje více vlákniny a minerálů. Těstoviny a knedlíky můžete nahradit rýží, jáhly a pohankou, které jsou pro tělo mnohem prospěšnější. :)
6. Místo rafinovaného cukru si dopřejte med, melasu, třtinový cukr, nebo stévii.
7. Houby: Jsou obrovským zdrojem bílkovin, minerálů, stopových prvků i vitamínů (hlavně vit. D). Zároveň nové výzkumy potvrzují význam hub v prevenci rakoviny a podpoře imunity. Ideální je usušené houby rozdrtit na prach, přidávat je do polévek, omáček.
8. Pití: šťávy, mošty, pramenitá voda, čaje – heřmánkové, pampeliškové, ibiškové
ČEHO SE VYVAROVAT
1. Tropické ovoce a zelenina příliš ochlazují tělo. V období, kdy je ještě venku chladno není vhodné.
2. Tučná jídla a maso.
3. Smažené, fritované.
4. Vyhnout se sladkostem i potravinám se sladidly(většina sladkostí obsahuje umělá barviva a konzervanty).
5. V tomto období je dobré zcela vynechat veškerý alkohol.
Pití i jídlo by obecně v každém období mělo mít teplotu okolí. Kávu můžeme nahradit Cikorkou, nebo Kárem, které navíc podporují produkci žluči. Na povzbuzení je dobrý zelený nebo tymiánový čaj.

BYLINKY
Výborně vám prospěje například "Jaterní čaj" od Báby Kamenické a pro ty, co nemají rádi mátu také směs "Proti únavě" od Josefa Suchého, nebo jiné jaterní směsi. Rovněž pampeliška a ostropestřec ( i mladé výhonky, když vyraší ze země můžete přidat do jarního salátu).
Máte-li možnost, můžete si rovněž denně nasbírat hrst bylinek jako kopřiva, pampeliška, bršlice, řebříček, ptačinec, popenec, svízel… mladé výhonky léčivek vašemu tělu velmi prospějí a můžete je užívat jako čaj, nebo do polévek, špenátu, na salát…
!Pokud užíváte léky, pak byliny vždy konzultujte s odborníkem pro jejich možnou interakci!
Každodenní procházky, byť krátké, rozproudí krev a čchi a pomohou tělu i duši :)
