Zdravé klouby-strava

Pro výživu kloubů je důležité užívat potraviny, které obsahují látky podporující jejich zdraví, zpevňující pojivové tkáně a zmírňující záněty.
Zde uvádím potraviny, které by neměly ve vašem jídelníčku chybět:
1) Zázvor (Zingiber officinale):
- Má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírnit bolest kloubů.
2) Kurkuma (Curcuma longa):
- Aktivní složka-kurkumin, má silné protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při bolestech kloubů. Zároveň podporuje regeneraci jater.
3) Rybí tuk a omega-3 mastné kyseliny (např. tučné ryby jako losos, makrela, sardinky):
- Pomáhají snižovat záněty a zlepšují zdraví kloubů.
4) Ořechy a semena(např. vlašské ořechy, lněná semínka-můžete například přidávat do polévek, jogurtu):
- Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty.
5) Olivový olej:
- Obsahuje oleocanthal, který má protizánětlivé vlastnosti.
6) Zelenina (zejména listová zelenina, jako je špenát a kapusta):
- Obsahuje vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdraví kloubů.
♥Výborná je úprava rychlokvašením- kimči, pickels. To můžete přidávat skoro ke každému jídlu a je to bohatý zdroj vitamínů a navíc to velmi prospívá střevní mikroflóře.
7) Ovoce (zejména borůvky, ostružiny, třešně):
- Mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit klouby před zánětem.
♥ V podzimních a zimních měsících bychom měli ovoce i zeleninu jíst více tepelně upravenou, nebo sušenou. V syrovém stavu jen občas.
8) Celozrnné výrobky (např. hnědá rýže, quinoa, oves):
- Obsahují vlákninu a další živiny, které podporují zdraví kloubů.
♥ Je dobré maximálně nahradit bílou mouku za celozrnnou, špaldovou, nebo žitnou. Obsahují mnohem méně lepku, který ve velkém množství doslova zalepí střevní klky a živiny a vitamíny se pak mnohem hůře, v některých případech vůbec, nemohou vstřebávat. Tyto druhy mouk obsahují více bílkovin, minerálů a vlákniny, která působí na střeva jako kartáček.
9) Kostní vývar:
- Obsahuje kolagen a další živiny, které jsou pro klouby nezbytné. Také je pro tělo nejlépe vstřebatelný s minimem vynaložené energie.
10) Luštěniny(např. fazole, čočka):
- Jsou dobrým zdrojem bílkovin a minerálů, které pomáhají udržovat zdraví kloubů.
11) HOUBY:
- Jsou obrovským zdrojem bílkovin, minerálů, stopových prvků i vitamínů(hlavně vit. D). Zároveň nové výzkumy potvrzují význam hub v prevenci rakoviny a podpoře imunity.
♥Ideální je usušené houby rozdrtit na prach, přidávat je do polévek, omáček.

Obecná doporučení:
Dostatečný příjem tekutin (ve formě vody, čajů), aby se tělo mohlo zbavovat odpadních látek.
Zdravý životní styl: Pravidelný pohyb ! ale přiměřený! významně ovlivňují zdraví kloubů. Pohybem totiž pomáháme odstranit odpadní produkty z tekutiny, která klouby promazává (synoviální tekutina).
Vyvážená strava: Zahrnujte pestrou škálu potravin, abyste zajistili dostatečný příjem všech potřebných živin.